Numele cotidianului: Transindex
Anul şi data apariţiei: 25-02-2013
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Autorul articolului: rmdsz tájékoztató
Titlul articolului: Kovács Péter: nyílt levelek sorozatából nem lesz autonómia
Acces online: https://itthon.transindex.ro/?hir=32194

Toró T. Tibor nem képes felismerni, hogy az autonómiaharcban, a nemzeti szimbólumok használatának kérdéskörében, az alkotmány módosításakor, vagy az új gazdasági fejlesztési régiók kialakításánál a román döntéshozókkal, a román pártokkal állunk szemben, őket kell meggyőznünk az igazunkról - mondta hétfőn Kovács Péter. Az RMDSZ főtitkára az EMNP elnökének arra a kijelentésére reagált, miszerint az RMDSZ megtagadta a székely zászlót és kétségbe vonta a március 10-i autonómiatüntetés létjogosultságát.
A politikus szerint az RMDSZ zászlóvivője az erős székelyföldi identitás kialakításának és megerősödésének. "Az elmúlt időszakban számos olyan kezdeményezésnek lehettünk tanúi, amelyek célja a székely közösségek szimbolikus és gazdasági megerősítése, hagyományaink és szimbólumaink ápolása, illetve bemutatása, az önkormányzatainkban rejlő lehetőségek kihasználása. Ez a munka elengedhetetlen az autonómia eléréséhez" - fogalmazott. Hozzátette: ezekben a hetekben, hónapokban az RMDSZ székelyföldi polgármestereinek nagy részét éppen azért zaklatják a hatóságok, mert kitűzték a piros-fehér-zöld, illetve a székely zászlót.
"Fenyegető hangvételű prefektusi körlevelek, bírósági tárgyalások sorozata, különböző állami szervek ellenőrző testületeinek látogatása mind oda vezethető vissza, hogy az RMDSZ választott tisztségviselői, helyi, megyei és országos testületei, illetve vezetői büszkén használják nemzeti szimbólumainkat. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy míg Toró T. Tibor pártelnök a számítógépe mögött dolgozik és futószalagon gyártja az RMDSZ-t bíráló nyílt leveleit, addig Kelemen Hunor a politikai ellenfél barlangjában, a PNL kongresszusán hirdeti a szimbólumaink használatának jogát, és törekszik ennek a mesterségesen kialakított konfliktusnak a rendezésére" - mondta Kovács. Úgy vélte, a néppárti elnök mindenből magyar-magyar politikai háborút próbál kreálni, elfelejti, hogy 2012-ben a magyar-magyar választási versenyben csúnyán megbukott, személyesen is, illetve a pártja is.
"A Néppárt elnöke nem képes megválaszolni néhány egyszerű kérdést: nagy ívű nyilatkozatok megfogalmazásán túl mit tett az autonómia ügyében? Az RMDSZ heti rendszerességgel való bírálatán kívül milyen konkrét, kézzelfogható eredményt tud felmutatni? A pártja miért veszi védelmébe azt a gondolatot, amely a szórványmagyarság önkéntes területfeladását célozza?" - tette fel a kérdést Kovács Péter. Hozzátette: tisztában van azzal, hogy érdemi válasz soha nem fog érkezni.